Sådan laver du en podcast

En podcast kan virke uoverskuelig at komme i gang med. Hvad skal den handle om, hvordan skal jeg bygge den op, hvordan sikrer jeg, at den er relevant? Det er overvejelser som mange sidder og grubler over, når de gerne vil i gang med en podcast. Her har jeg givet mit bud på, hvordan du sikrer dig den gode podcast.
 

Start med et solidt koncept

Arbejdet med den gode podcast starter længe før du optager den første episode. Det handler om at skrue det helt skarpe koncept sammen, og derfor skal du i gang med en god gammeldags idéudvikling først. Podcasting er altså ikke raketvidenskab, når du laver dit hjemmearbejde fra starten.

 
Ja, det er tidskrævende i starten, men når du laver et solidt koncept fra starten, så undgår du “podfading”, hvor din podcast lider en stille død efter de første episoder. I stedet får du gennem idéudvikling opbygget et overblik og retning, der sætter tonen for podcastens fremtid.
 

Spørgsmål inden du starter

Først skal du svare på nogle helt basale spørgsmål:
 • Hvorfor skal vi overhovedet podcaste?
 • Hvad er vores målsætning?
 • Hvem er den ideelle lytter på podcasten?
 • Hvad lytter vores ideelle lytter allerede til?
 • Hvad søger vores lyttere i vores podcast?
 • Hvem er vores konkurrenter?
 • Hvad gør konkurrenterne godt og dårligt?
 • Hvordan adskiller vi os fra de andre?
 • Hvor lang skal en episode vare?
 • Hvor ofte vil vi udgive?
 • Hvilken stemning og sprog skal podcasten have?
 • Hvilken følelse skal lytteren sidde tilbage med?
 

Kritisk brainstorm

Bagefter går du i gang med en kritisk brainstorm, og får alle idéerne på bordet. Det er vigtigt at lave en kritisk brainstorm, så du allerede i starten får skåret de flyvske idéer fra. Når du er kritisk betyder det blot, at alle idéer er til debat, og du siger nej til alt, der ikke passer til jeres podcast.
 
Generelt kan man opdele idéerne i enten koncept eller mulige emner, så lav to bunker. Målet er at ende med et skarpt koncept, der er realistisk i virksomheden, og de første 10 emner til episoder.
 
 •  

 

Hvad er så et godt koncept?

Simpelt, klart og letforståeligt.
Et godt koncept serverer lytterne for, hvad det handler om, og hvad de får ud af at lytte med. Men det er ikke kun for lytternes skyld, men også for din egen skyld, da det gør det nemt at producere podcasten. Et fast format giver fast struktur og sammenhæng fra gang til gang. Lytterne ved hvad de skal forvente hver gang, og det gør det også lettere for dem at anbefale podcasten til nye lyttere.
 
Lad os tage nogle eksempler:
Adfærd med Morten Münster: I min podcast Adfærd interviewer jeg topledere og eksperter om adfærd. Hvordan simplificerer man sin organisation? Hvordan slipper man af med sine smerter? Hvordan spiser man mindre chokolade?
 

Marketing Brief: Marketing Brief er en skarp podcast med konkrete tips, tricks og hacks til din online marketing.

Sagt mellem os: Sagt mellem os er podcasten, hvor jeg udfordrer det uforberedte, MEN veloplagte panel i en række aktuelle ledelsesdiskussioner og -dilemmaer, som er indsendt af lytterne derude.
 

Konceptet er altså fundamentet, men man kan godt udvikle det. Din podcast kan altid udforske nye retninger, men bør altid konceptet bestå. Derfor er det også vigtigt, at de podcast ideer du overvejer, er brede nok til mere end et par afsnit, så konceptet forbliver det samme. 

Jo, man må godt afvige i formater, men ikke skifte for meget. Du kan altså ikke gå fra kosmisk til alvorlig – eller fra samtalepodcast til monolog fra gang til gang.

 
Det bliver alt for rodet og forvirrende for lytterne. Vælg i stedet et primært format, og giv lidt krydderi med andre formater en gang imellem – så længe du holder fast i din grundstruktur.
 

Podcasts uden koncepter lider en stille død

Halvdelen af alle podcasts dør indenfor de første 14 episoder. Men der er visse ting du kan gøre for at undgå at podfading sker for netop din podcast.

 Hvis du vil undgå podfading, kan du gøre følgende:
 • Planlæg en fast dag om måneden i kalenderen, hvor podcasten skal optages, og få gerne flere episoder ”i hus” på en gang.
 • Undgå at skulle stille udstyret op og pakke ned hver gang, I optager. Har I mulighed for at have det stående fremme i et mødelokale, er det meget nemmere og hurtigere for jer at komme i gang med de næste optagelser.
 • Hav gerne realistiske forventninger til, hvor ofte I kan udgive en episode. Start med 1-2 hver måned og øg evt. frekvensen derefter, hvis det er muligt.
 • Overvej at outsource redigeringen, som de fleste finder kedelig. Flere podcastere ansætter studentermedhjælpere til denne del, da de ofte ikke skal betale det samme som professionelle.
 
Hvordan laver man en podcast i en travl hverdag? læs mere i blogindlægget om podcast produktion eller lyt til flere tips om podcasting i en travl hverdag her: 12 – sådan podcaster du i en travl hverdag
 

Tre populære podcast formater

Undgå at opfinde den dybe tallerken når du starter din podcast.  Der er nemlig allerede tre populære formater inden for “businesspodcasts”, som vi alle ved virker. Det er solopodcasten, interviewpodcasten og det man kalder co-hosted podcast.
 

Solopodcast

Solopodcasten består af en enkelt person, og er derfor meget populær blandt selvstændige. Den er super nem at starte og holde kørende, for du har kun brug for dig selv. Problemet med solopodcasten er at den mangler dynamikken, der opstår blandt flere personer. Derfor kræver den at du selv medbringer en masse passion, og deler ud af din personlighed. Samtidig er det bedst med korte, og knivskarpe episoder.
 
Der er altså mange fordele ved solopodcasten, som kræver mindre udstyr og planlægning. Du taler bare i en mikrofon, ud fra stikord eller et manus. Derfor er det også meget billigere at komme i gang, og du har heller ikke flere stemmer at redigere bagefter.
 

Interviewpodcast

Interviewpodcasten består af to personer, en interviewer og en gæst, der snakker om et emne. Det er mere tidskrævende at planlægge og producere, men til gengæld får man mere dynamik i samtalen mellem to personer. Men husk at du som interviewer også er ekspert, så podcasten bliver en ligeværdig samtale, <hvor du også deler ud af din ekspertise.

Dette format er det mest populære, men også mest tidskrævende. Det kræver meget af dig, at jonglere din egen og andre kalendere, og ofte og transportere udstyr frem og tilbage. Du skal også researche gæsten, så du kan stille de gode spørgsmål og sikre den røde tråd igennem episoden. Men så får du også lov at tale med gæster, du kun kunne drømme om – og styrke din egen position i branchen.
 

Co-hosted podcast

Co-hosted podcast har flere værter, og ofte de samme værter hver gang. I stedet er det emnet, der skifter. Dette format er fuld af energi og dynamik, og kræver derfor at der er en form for agenda, så det ikke løber løbsk. Der SKAL være en ordstyrer og en rød tråd igennem episoden, så det ikke bare er snak.

Til gengæld føler lytterne ofte, at de sidder med rundt om bordet og er en del af fællesskabet. I dette format er det vigtigt både at dele viden OG underholde, så det kan nemt blive lidt rodet. Det handler om at være enige om retningen, værterne imellem og have en debat med respekt, hvor I sammen ender i en form for konklusion over for lytterne.
 

Opbygning af en episode

Når du har besluttet jer for et podcast format, skal du finde ud af, hvordan dine episoder skal bygges op. I mine øjne er det ikke nok at fortælle om eksempelvis tendenser, i det marked du eller din virksomhed opererer i. Fortæl hvilke konkrete konsekvenser det kan have for din målgruppe, og hvordan det kan løses! En simpel måde at bygge en episode op kan være:

Skarp velovervejet intro speak om hvorfor lytterne skal lytte med + Konkret problem/udfordring + konkret løsning + en masse passion = En rigtig lækker rød tråd!
PAR-modellen er en fantastisk, og simpel model, til at fastholde lytterne igennem hele episoden:
 
 • P står for Problem: lytternes problemer eller udfordringer.
 • A står for Aktion: de handlinger de skal tage for at løse udfordringerne
 • R står for Result: hvad de får ud af, at løse den her udfordring
 
Det virker simpelt, og det er bestemt ikke rocket science. Men ikke desto mindre, så lytter jeg til mange episoder, hvor jeg er i tvivl om hvorfor jeg skal lytte med og hvad afsenderens klare budskab er.
 
Spørg eller undersøg hvad dine kunders reelle udfordringer er og producere episoder der løser dem. Er der et specifikt problem, der dukker op igen og igen i samtaler med jeres kunder? Hvilke emner vil folk gerne vide om, når de besøger jeres websted? Hvad gør dem frustrerede?
 

Hvordan kan indholdet i din episode skaffe dig nye leads?

Hvis du gerne vil gøre din podcast til en leadmagnet, kan dette sagtens lade sig gøre. Det klare mål skal være at få lytterne til at købe eller signe sig op til jeres nyhedsbrev. Det kan gøres ved:

 • At tilbyde lytterne en guide, checkliste, white paper eller e-bog med relevant indhold til episoden. Hvis i eksempelvis udgiver en episode om at ”Få succes med Facebook annoncering som soloselvstændig,” så giv lytterne mulighed for at downloade en step-by-step guide med jeres vigtigste bulletpoints, ved at signe sig op til jeres nyhedsbrev.
 • At tilbyde lytterne forhåndsretten til at købe eller en eksklusiv rabat på eksempelvis et onlinekursus.
 • Giv jeres lyttere en early-bird rabat på et kommende arrangement, som I har lige på trapperne.
 
Noget af det der også er vigtigt når man laver en podcast er, at der er en sammenhæng mellem indholdet i podcasten og produktet. Udover at I får potentielle kunder til at købe eller signe sig op til jeres nyhedsbrev, er det vigtigt de føler sig forkælet. Det er sådan, det skal præsenteres for dem. 
 
Hvis du ser jeres kommende podcast som én stor og åbenlys annoncerings- og salgskanal for jeres virksomhed, vil du opleve, at lytterne flygter og dermed får i intet ud af det hårde arbejde.
 
Pssst.. Der er også muligheder, hvorpå jeres podcast kan sælge MERE til jeres eksisterende kunder. Hvis I altså gør det helt rigtigt. Denne metode kan bruges uanset jeres produkt, men lade os tage som eksempel, at I sælger fysiske kurser, onlinekurser, workshops og/eller 1:1 forløb.
 
Når jeg skriver, at man kan få nye leads ved at inkludere f.eks. forhåndsret til køb af produkter, betyder det altså ikke, at jeres podcast skal være salg, salg og mersalg. Podcast handler om at skabe tillid og relation mellem lytterne og din virksomhed.
Og selv når I allerede har skabt denne relation og tillid, kan I sagtens bruge podcasten til at vedligeholde jeres ekspertise, ved at forkæle jeres kunder endnu mere. For typisk har i et supplerende produkt, som er det næste naturlige køb for jeres eksisterende kunde. Jeg giver jer et eksempel herpå, hvordan det kan gøres: 
“lazzaweb eksemplet video “de primære grundet til at lazzaweb…”
 

Vigtigheden af værten

Er du den perfekte vært?

Værten i en podcast har en enorm betydning. En dårlig vært har større betydning for, om en lytter fravælger en podcast end en dårlig lyd. Det handler ikke bare om, at lyden er god. DU skal også være god.

Du kan have fulgt en grundig guide til punkt og prikke, og den viden du deler, kan være uvurderlig for andre, og konceptet kan være skarpt formuleret, men hvis du ikke taler passioneret om emnet eller lader din personlighed skinne igennem, vil lytterne ikke opbygge den vigtige relation til dig. Føler de ikke din personlighed og passion, er det langt fra sikkert, at du kan fastholde dem.
 

Hvem skal være vært?

Hvis vi husker på, at jeres podcast skal skabe engagement og begejstring for jeres brand, så behøver det i mine øjne ikke være den ledende frontfigur i jeres virksomhed. Det er ikke baggrunden eller erfaringen, der betyder noget. Det skal være den person, som på sin helt egen måde skaber en helt unik interaktion med jeres kommende lyttere.
 

En vellykket vært vil være en der har en passion for dit shows formål og med en naturlig færdighed til at engagere lytterne. En der vil være i stand til at fremme autentiske samtaler i hver episode, der får publikum til at føle sig som en del af showet.

Selvfølgelig skal der være plads til udvikling og forbedring, det er klart, men jo skarpere podcasten og værten er fra start, jo større chance er der for, at lytterne vælger den næste episode – og den næste efter den.
 
Et godt råd er at optage en eller flere dummy-episoder, hvor du finder trygheden ved at sidde bag mikrofonen. Lyt hver dummy igennem, vær kritisk overfor dig selv og vurder, om du formidler din viden på en fængende måde. Du kan også bede om feedback fra flere af dine potentielle lyttere og høre, hvad de mener.
 

Brug ikke for meget krudt på at holde øje med lyttertal

Men selvom dine lyttere og potentielle lyttere kan bruges til feedback, skal du ikke bekymre dig om antallet. Mange kan måske have tendens til at tænke: 
 
“Kan jeg få succes med podcasting, selvom der kun er 200 mennesker, der lytter med?”
Det er et af de spørgsmål, jeg typisk får. Jeg ser ofte, at virksomheder har en tendens til at sammenligne sig med store podcasts, der har mange lyttere. Du lytter måske selv til en af dem? Men jeg kan berolige dig med, at du ikke behøver 10.000 eller 50.000 lyttere.
 
Lad mig forklare…
Forestil dig, at du står i midten af et fodboldstadion. Du er omringet af 10.000 mennesker på tilskuerrækkerne. Du taler i en megafon, og prøver at få et budskab ind i folks hoveder. Tror du, at den enkelte føler sig hørt? Tror du, at den enkelte føler en “connection” til dig?
 
Forestil dig nu, at du står i et lille auditorium. Du står og taler til 200 mennesker. Vil du ikke mene, at det giver en helt anden dynamik? Målet med en podcast er ikke lyttertal… Målet er engagement. Uanset hvilken marketing funktion du har i en virksomhed, så skal du lave indhold, som din målgruppe kan relatere til.
Indhold, der imødekommer målgruppens udfordringer og ønsker. Indhold, der skaber engagement, tillid og profit. For hvad vil du helst have? 200 engagerede lyttere eller 10.000 uengagerede lyttere?
 

Men hvor lang skal sådan en podcast så være?

Når du optager din dummy, og kommer med feedback til dig selv, kan du opleve at dine dummies har forskellige længder. Derfor kan det være godt at have gjort dig overvejelser om, hvor lang din podcastepisode skal være, og prøve at holde dig inden for det, når du øver. Fælles for alle er, at det handler om at komme godt i gang, og opdele det i små spiselige bidder. En gennemsnitlig podcast episode er cirka 41 minutter, men du kan sagtens selv lave små episoder på 2-10 minutter – det har jeg selv gjort i 13 episoder med PodcastGuiden, der er en podcast om, ja, podcasts.
 
Længden er altså ikke så vigtig, men det er præmissen. Nu gentager jeg nok mig selv, men det er vigtigt. Podcast er ikke en kæmpe salgskanal, der kun handler om dine produkter eller næste workshop. Du kan ikke snakke om mig, mig og mig – men du skal have et helt andet mindset.
 
Du sætter i stedet dine lyttere, følgere og kunder først, og fokuserer på at skabe værdi. Start med at tænke på “Hvad kan jeg dele ud af viden omkring det område, jeg er passioneret omkring?”. Overvej hvilke udfordringer dine lyttere/målgruppe har og hvordan en podcasten kan hjælpe med at løse dem. Det er det rigtige mindset, og så er du på rette spor.
 

Hvad koster det at komme i gang?

Når du har dit koncept, format osv. på plads, begynder tanken om økonomi måske at snige sig ind. For hvordan laver man en podcast på budget? Hvis du har siddet til et salgsmøde med en nordjyde som jeg, har det vigtigste punkt på dagsordenen helt sikkert været ”Hva’ koster’et?”
 
Inden jeg svarer på det, vil jeg gerne gøre det klart, at lyden i din podcast SKAL være god. Du er nødt til at investere penge i godt udstyr, og det er du, fordi podcasten er lyden af dig og dit produkt eller de ydelser, du sælger. Hvis du slår dig op på at levere kvalitet, så nytter det ikke noget, at lyden fortæller noget andet.
 
Den gode nyhed er, at kvalitetslyd ikke længere koster spidsen af en jetjager.
Med udgangspunkt i, at du skal bruge udstyr til to personer, får du her tre forskellige setups, der sikrer din podcast en professionel lyd fra start:
 • God lyd: 2 x Rode Podmics + Zoom H4N pro recorder: Ca. 3.400 kr. inkl. moms.
 • Fantastisk lyd: 2 x Rode Procaster + Zoom H6: Ca. 5.190 kr. inkl. moms.
 • Creme de la creme: 2 x Shure SM7B (mikrofonerne, Michael Jackson indspillede albummet Thriller med) + Rode Rodecaster Pro: Ca. 10.000 kr. inkl. moms
 
Derudover skal du til hvert setup købe to XLR kabler (30-100 kr.) + et par mikrofonfødder (90-200 kr.) eller -arme (ca. 500-600 kr.).
 
Indrømmet, du kan helt sikkert selv finde andet udstyr, der muligvis er bedre (og måske også billigere), men ovenstående er udstyr, som jeg selv har brugt og kan stå inde for. Læs mere om de tre udstyrspakker her.
 

Et formidabelt (og gratis) redigeringsprogram

Det er op til dig, om virksomheden har ressourcerne til at outsource redigeringen. Det er ofte den, de fleste finder kedelig og uinspirerende. Den gode nyhed er, at der findes et godt redigeringsprogram, som du kan hente helt gratis. Det hedder Audacity, og på YouTube finder du flere gode guides til, hvordan du kommer i gang. 
 

Gode råd til udgivelse af din podcast

Når du har optaget de første episoder, og er klar til at berige dine følgere med fremragende indhold, vil du selvfølgelig gerne have, at flest muligt følger med fra start. 

Det gør du ved at:

 • Giv lytterne noget forskelligt at vælge imellem ved at udgive mindst tre episoder med forskellige emner fra start.
 • Fokusere på at få lytterne til at abonnere på podcasten. I 2018 analyserede hostingplatformen Libsyn hundredvis af shows igennem mange uger, og de kom frem til, at den vigtigste ranking-faktor, der bruges af Apple Podcast-algoritmen, er antallet af abonnenter og væksten i abonnenter. Eksempelvis havde min podcast, “Sagt Mellem Os”, kun nogle få hundrede afspilninger, da den i nogle uger lå under ”Top shows” i Business-kategorien.
 • Sikre, at din podcast er synlig, hvilket er alfa og omega for en god start. Hav derfor en solid plan for din markedsføring klar. Vær aggressive på nyhedsbrevet, sociale medier etc. og send en personlig besked til potentielle lyttere med håbet om, at de vil anbefale podcasten til deres netværk.
 
Lige så vigtig som synlighed er for din podcast, lige så vigtigt er det at have tålmodighed. Jeg plejer at sige til de virksomheder, jeg samarbejder med, at når de udgiver deres podcast, skal de ikke forvente samme hype som på sæsonstarten af Vild med Dans og X-Factor.
 
Måske er det et overdrevet og usammenligneligt eksempel, men det gør det ikke mindre rigtigt. Du er nødt til at acceptere, at du ikke får tusinder af afspilninger den første uge (medmindre du er Mads Steffensen), da det bare tager tid at opbygge en solid lytterskare.
 
Fortsætter du med at levere godt indhold og markedsføre podcasten, står du med en unik podcast, hvor flere hundrede (måske tusinder) følger med uge efter uge.
 

Sådan får du din podcast på Apple Podcast, Spotify og Google Podcast

Når jeg nu nævner synlighed som en vigtig faktor, skal du bruge en hosting-tjeneste, hvor du nemt kan opbevare og, via et RSS-feed, distribuere dine episoder til de forskellige podcastplatforme. Det sker i øvrigt helt automatisk, når du har uploadet en episode. Udover at du kan uploade episoder, coverart samt skrive shownotes, leverer de forskellige tjenester også analyser, webafspillere til din hjemmeside og planlægningsværktøjer.
 
Jeg bruger selv Spreaker, da det opfylder de krav, jeg har til brugervenlighed og stabilitet, og ikke en eneste gang har jeg oplevet problemer med upload af episoder eller lignende.
 
VIGTIGT! Husk at sende din podcast til godkendelse ved de forskellige podcastplatforme. Det tager i gennemsnit et par timer for Spotify at godkende din podcast, mens det kan tage 1-5 dage på Apple Podcast, og særligt disse to platforme SKAL din podcast være på ved udgivelsen. Dette gør du nemt ved at optage en kort introduktion til podcasten, uploade episoden og sende den til godkendelse.
 
 

Få hjælp til din podcast

Måske har du allerede udgivet nogle podcast-episoder, men synes, det er svært at få gjort folk interesseret i din podcast. Måske har du allerede udstyret af andre årsager, men vil gerne i gang med podcasting. Det kan også være, at du gerne vil have hjælp til at finde på et par fede podcast ideer, så dit koncept bliver knivskarpt.

Uanset årsagen har du brug for at blive opdateret på, hvordan du skruer den helt rigtige podcast sammen.
 
Du kan sikkert også godt bruge en plan for, hvordan du får styr på alt det praktiske omkring at planlægge optagelserne, invitere gæster og lave et godt interview. Samt hvordan du får redigeret, klippet og gemt det hele i den rigtige kvalitet og det rigtige filformat.
 
Endelig har du nok også spørgsmål til, hvordan du markedsfører og distribuerer podcasten, så den fanger de folk, du gerne vil have som kunder i din forretning.
 
Nå ja, og måske har du også brug for en erfaren podcasters hemmelige fif til at forfine både optagelserne og redigeringen. Hvis dette er tilfældet, så husk at du altid kan få hjælp til at starte din nye podcast op! Så spring ud i det og start jeres egen podcast!

Del på

Skal jeg hjælpe dig med din podcast?

jakob linneberg

Jakob Sloth Linneberg

Fuldtids podcaster

Relateret blogs
intern kommunikation

Podcast som internt kommunikationsværktøj

Sig farvel til det følelsesforladte skrevne ord på intranettet og skab i stedet tillidsskabende og engagerende indhold der rammer jeres medarbejdere lige i hjertet. I stedet bør i overveje at starte en intern podcast, som vil fungere perfekt til onboarding af nye medarbejdere, strategi- og forandringskommunikation og intern (videre)uddannelse.

Læs mere
Hvad er en podcast

Hvad er en podcast?

Hvad er en podcast? Kort sagt er podcasts Netflix på lyd, men hvem laver og lytter til podcasts? og hvordan kommer du i gang med podcast?

Læs mere

Tiltræk kunderne, og styrk jeres brand med en podcast

Vil du læse mere om, hvordan en podcast kan løfte din forretning? Samt få flere fakta om, hvor effektivt et marketingværktøj en podcast er? Så hent den gratis guide til, hvordan dit firma får succes med podcasting.

Få svar på:

 • Hvorfor er podcasting blevet så populært
 • Hvorfor podcasting virker så effektivt
 • Hvor mange, der lytter til podcast herhjemme

Få en plan til:

 • Hvordan du kommer i gang med podcasting
 • Hvordan du tiltrækker og fastholder lytterne
 • Hvordan du bruger podcasts i markedsføringen
whiterpaper podcast

Få alt at vide om podcasting!

jakob sloth linneberg

Vil du have hjælp med din næste podcast?

Få skabt en podcast der tiltrækker lyttere

BOOK 30 MIN. UFORPLIGTENDE SPARRING