Hvad får jeg ud af at lave en podcast?

En podcast giver mange muligheder for jer som virksomhed, og dem vil jeg forsøge at ridse op for jer her, så I forhåbentlig kan se fidusen i at benytte podcasts som værktøj. 

For kan man f.eks. tiltrække nye, lækre og varme leads gennem en podcast? Svaret er ja! Podcasten bygger gennem jeres ekspertise og fokus på at levere relevant indhold, en større tillid til jer som virksomhed samt opbygge stærke relationer, før den potentielle kunde har købt af jer. 

Men er det alle virksomheder der skal have en podcast? Mit svar er ALLE, men – og der er et men. Podcast er ikke en stor salgskanal, hvor du kun snakker om dig selv og dine fantastiske produkter.

Hvis det er det mindset du har, så vil jeg mene at du er på helt rette spor, og bør starte din egen podcast. Så alle kan have en podcast, hvis præmissen er den rigtige. (Psst! Jeg har også lavet en guide til hvordan du kommer i gang med at lave din egen podcast, så du selv kan prøve kræfter med det.) 

 

Hvorfor skal du podcaste?

Som mennesker er vi gearet til at lytte intenst til andre menneskers stemmer. Det gør podcast-mediet ekstra overbevisende. Vi lytter af lyst, når det passer os bedst. Podcast er det oplagte medie, når du vil lytte til noget, der virkelig interesserer eller sågar underholder dig.
 

Hvordan hører man podcast?

Der findes utrolig mange måder, man kan høre en podcast på. Det er forskelligt om folk foretrækker at tage deres podcast med på farten, eller om den bliver smækket på en højttaler i hjemmet under madlavningen, rengøringen eller noget helt tredje. Der findes også utrolig mange platforme, hvor du kan finde forskellige podcasts, enten gratis eller mod betaling.

Hovedparten af os tager podcast med i ørene, når vi pendler mellem hjem og arbejde, eller når vi slapper af eller klarer hverdagens pligter derhjemme. Jeg ved ikke med dig. Men jeg har mine podcasts med til stort set alt.. det kan f.eks. være;

  • På arbejde
  • I vaskehuset
  • I seng (.. og jeg lytter kun)
  • Under morgenkaffen
  • På gåture
 
Og det er jo virkelig en af de helt store styrker ved podcastmediet. Du kan underholde og tilbringe kvalitetstid med dine kunder og følgere, mens de visuelt er fokuseret på andet. 4 ud af 5 lyttere der tuner sig ind på din (kommende) podcast er med næsten hele vejen. De lytter til 75% eller mere af en episode ifg. undersøgelser fra Edison Research.
 
Nu er jeg ikke skarp til hovedregning, men forestil selv hvor lang tid det vil sige du i gennemsnit har dine følgere og kunder i øret hvis du udgiver episoder på 30-60+ min. Men lad os være ærlige. Det sker ikke med et fingerknips. Du får ikke mig til at komme med floskler som: “Start en podcast og sælg for millioner!”
 
Det kræver en stor og tålmodig indsats fra dig og din virksomhed. Og det kræver at du producerer rigtig godt content. Men når det lykkes bliver du rigtig glad for, at du valgte at gå i gang. Jeg oplever en kæmpe interesse for podcastmediet fra virksomheder, som ønsker at nå deres eksisterende og potentielle kunder på en helt ny måde. Her er et eksempel på hvordan virksomheden LAZZAWEB har oplevet deres podcast udvikle sig:
 

LAZZAWEBs case:

Adskillelse fra konkurrenterne med podcasting

Virksomheden ville gerne være anderledes, og tænkte at de kunne vinde rigtigt meget ved at være foran alle andre, på et område, hvor der endnu ikke var så overfyldt med content, som f.eks. indenfor blogging området. Samtidig ville man være proaktive, og invitere gæster om brugbare emner for målgruppen, der er enten ejerleder eller marketingansvarlig.

 
Blogindlæg var nemlig blevet til et “Red Ocean”, der var overfyldt med dårligt indhold – og content blot for indholdets skyld. Der var altså en åbning i markedet, hvor det handlede om at komme i gang, inden alle andre var med indenfor de næste 5 år.
 
Det primære formål med podcasten var vigtigt fra starten. Og her handler det faktisk ikke om virksomheden LAZZAWEB, men i stedet det overordnede område om skalering af virksomheder. Altså alle de udfordringer lytterne, og LAZZAWEB’s kunder, møder som vækstvirksomhed.
 

Indblik i virksomheden bag facaden

Selvfølgelig er det udfordringer LAZZAWEB sælger produkter, der kan hjælpe med at løse. Men der er fokus på kundens perspektiv, frem for virksomheden salg – og ikke ananas i egen juice. Dog startede man med 5 test-episoder om sig selv, for at sætte ansigt på menneskene bag, ledelsesfilosofien og virksomhedens kultur. 

Det gjorde LAZZAWEB for at være menneskelige, og ikke gemme sig bag virksomhedens logo og facaden på bygningen. Det skal ikke være hemmeligt, at det er virksomheden som er afsenderen på podcasten, men det er ikke selve podcastens fokus.
 
Starten på podcasten bød på en række udfordringer i en travl hverdag, men nu er processen blevet en naturlig del af virksomhedens marketing. LAZZAWEB optager et par episoder hver anden uge, og der er opbygget et flow, hvor emner og gæster planlægges fremadrettet. Det kræver selvfølgelig en del koordinering i teamet, for at få det hele til at fungere.
 

Succes efter tålmodighed

Podcasten har udviklet sig gennem en klassisk “hockeystav” kurve, hvor det gik langsomt i starten, men vedholdenheden har givet bonus nu. Det betyder faktisk i dag, at LAZZAWEB får rigtig meget positivt feedback fra både netværk, og ansøgere til jobstillinger, der allerede kender virksomheden fra podcasten.

 
Den største lektie fra LAZZATALKS er, at en episode ikke er nok, men at det kræver momentum. Det har taget lidt over et års dedikeret fokus at nå hertil, og en masse tålmodighed. Men det er tiden værd, og efter 20 episoder holder LAZZAWEB fast i strategien. Som en ekstra bonus har virksomheden nu 20+ episoder, og det skaber et solidt fundament for nye lyttere.
 
Podcasten har samtidig givet en stor troværdighed i markedet, samt kendskab og adgang til netværk. Folk kender Patrik og virksomheden på forhånd. Så det primære udbytte har været en stor differentiering og positiv positionering af virksomheden i forhold til det røde ocean, man gerne ville adskille sig fra.
 
Målet har altså været branding af virksomheden, og en naturlig del af en gennemgående tankegang om karma i virksomheden. Selvom målet ikke har været leadgenerering, er det klart at podcasten fører til nye leads på sigt, på grund af den positive opfattelse af virksomheden.
 

Få en relation til lytterne

Ved at lave en podcast opbygger du også tillid, troværdighed og tilhørsforhold. Mennesker handler med andre mennesker, ikke virksomheder. Gennem en podcast giver du kunderne mulighed for at lære de mennesker at kende, som står bag dit firma, og som allerede er kunder hos jer.

 
Det gør dét at tale direkte ind i ørerne på dine lyttere til en af de mest kraftfulde, personlige og autentiske måder at kommunikere med dem på. Og jo, større personlig relation de opbygger til dig og din virksomhed, jo større er chancen for, at de enten selv køber eller anbefaler andre at købe dit produkt/ydelser.
 

Podcasts er et stærkt marketingværktøj!

Podcastmediet er gået mainstream. Det er især fordi det er en nem måde at blive underholdt på eller få ny viden om netop det, der interesserer dig. Det gør det til et af de stærkeste marketingværktøjer i dag.
 
Derfor går du sikkert allerede og spekulerer på, om en podcast er noget for dit firma. Men for at finde ud af det, skal du først have styr på teknikken bag podcasting, samt skrue et koncept sammen folk gider høre på. Først når du har optaget og markedsført din podcast, kan du finde ud af, om podcasting i det hele taget virker for dit firma.
 

Lav en podcast og få dine lyttere med dig (næsten) hele vejen

I 2020 udgav det amerikanske medieforskningbureau Edison Research sin årlige ”The Infinite Dial”-rapport, hvor de hvert år dykker ned i medieudviklingen. Her konkluderede de, at 80% lytter til det meste eller det hele af en episode. Da en podcastepisode i gennemsnit varer 41 min og 31 sek., (kilde: Dan Misener, Pacific Content) betyder det, at 4 ud af 5 i gennemsnit lytter til min. 31 minutter af din podcast.
 
Det tal kan jeg i høj grad selv genkende, når jeg gennemgår tal og statistik fra mine egne podcasts.
 
Hvilke fordele har det så? Det har den klare fordel, at du kan tilbringe kvalitetstid med dine lyttere og dykke både dybere og grundigere ned i din passion sammen med dem, hvilket gør podcasting til det perfekte medie at forklare mere kompliceret stof, som er svært at gå i dybden med i korte videoer eller opslag på LinkedIn, Facebook, Instagram og andre sociale medier.
 
Helt så ligetil er det dog ikke. Kampen om lytterne bliver kun sværere, og derfor kræver det selvfølgelig, at du mestrer storytelling og formidling for at fastholde lytterne, men også værtsrollen. Værten har en enorm betydning for en podcasts succes.
 

Du kan genbruge dit indhold til andre marketingplatforme

Din podcast skal og bør ikke stå alene. Den skal være en integreret del af din content marketing, og på den måde kan du slippe for at genopfinde den dybe tallerken hver gang, du skal lave godt indhold til dine følgere på sociale medier, nyhedsbreve etc. Læs mere om podcasting og marketing.

 
Der er flere måder at gøre det på:
  • Gør dine podcasts til YouTube-videoer. Men ikke bare hvor du udgiver dem med et stillbillede, som flere podcastere forsøger sig med. Det giver ingen views! Min klare anbefaling er, du filmer podcastoptagelserne fra flere vinkler, sørger for at I sidder i lækre omgivelser og bruger den nødvendige tid på videoredigering, der gør det mere dragende for dine lyttere at følge med på YouTube. Hvis du vil se et ”best practice”-eksempel på dette, anbefaler jeg dig at følge og se, hvordan Joe Rogan gør i The Joe Rogan Experience.
  • En anden klar anbefaling er også, at du enten får dine episoder transskriberet eller omdannet til et blogindlæg. Ikke alene hjælper det dig med at skabe et godt SEO-indhold, men det gør det også interessant for de følgere. For der er stadig mange, der foretrækker det skrevne medie, f.eks. som blogindlæg.
  • Jeg vil godt vædde med, at du gennem en hel episode kommer med 10-20 gode keypoints. De er guld værd for dine følgere på sociale medier. Det er de guldkorn, du skal bruge dem til at trække potentielle lyttere fra de sociale medier over på din podcast. Der er flere måder at gøre det på: enten ved at dele små klip fra dine videooptagelser eller bruge Headliner.app. Værktøjet gør det muligt for dig at lave visuel indhold ud af små lydbidder. Så lav en podcast, og du har masser af indhold til resten af din marketing.
 

Udvid dit netværk og tiltræk de kunder, du vil arbejde med

Denne gode grund er hovedsageligt rettet mod små og mindre virksomheder. Men podcasting er bare en perfekt indgangsvinkel til de personer, du ønsker at lave forretning og samarbejde med. Lav en podcast og invitér eksperter og markedsledere indenfor din branche til at deltage i din podcast. På den måde skaber du gode og relevante relationer.
 
Nu tænker du sikkert: ”Hvorfor skulle de deltage i min kommende podcast, hvor jeg ikke kan love en stor lytterskare?” Derfor må jeg bare garantere dig, at det vil de gerne. Måske får du et par enkelte afvisninger, men langt størstedelen elsker at dele deres passion. Samtidig giver det mulighed for yderligere eksponering – også selvom din podcast ikke har flere tusind lyttere, men det kan jo være, den får det?
 
Har du først sagt ja til at deltage i din podcast, får du serveret en unik mulighed for at etablere en stærk og personlig relation. I mødes jo ikke bare og optager. Nej, oftest smalltalker man over en kaffe både før og efter en optagelse. Her får du lov til at gøre et godt indtryk ved at præsentere dig og din virksomhed. Allerede dér er du foran på point!
 

Podcast eller blog?

Hvis du efter denne opremsning af gode grunde til at lave en podcast, stadig er i tvivl om hvorvidt en blog eller en podcast er det bedste for dig, så læs bare videre! Jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at give dig det endelige svar her, for hver især har de sine åbenlyse styrker. Og så er begge formater vældig populære. Der findes 150 mio. blogs og over 900.000 aktive podcasts på verdensplan, hvor det i 2018 var 525.000.
 
Men lad os alligevel forsøge at sætte det op mod hinanden:
 

Det er nemmere at starte en blog

Det er klart nemmere at komme i gang med en blog. Blogging kræver ikke meget andet end dine evner til at formulere et godt blog indlæg. Podcasting kræver, at du investerer i udstyr samt sætter dig ind i redigering og distribution. Og så tager det i gennemsnit 3 timer og 16 sek at skrive et blogindlæg, mens du i starten vil opleve at bruge længere tid på en podcast (medmindre du outsourcer eksempelvis redigeringen)
 

Podcasting skaber bedre relationer end en blog

Lav din egen podcast og opbyg relationer. Podcasting er unægtelig den bedste måde at give dit publikum en fornemmelse af dit brand og personlighed. Netop det kan være vanskeligt at kommunikere gennem ord, der er indtastet på dit tastatur. Det giver dig en unik mulighed for at få forbindelse til dit publikum på et menneskeligt plan.
 
Der er mange måder at positionere sig som ekspert, f.eks. blogging. Men via lyd opbygger du tillid til din person, og en personlig relation på grund af menneskers følsomhed over for stemmer. Du taler jo direkte ind i ørene, og opbygger derfor en kraftfuld personlig og autentisk kommunikation. Jo store relation til potentielle kunder, jo større chance for anbefaling og salg.
 

Mr. SEO siger du skal blogge

Selvom der er gode muligheder for at søge-optimere din podcast, vil det stadig tage tid før podcasten er fuldt SEO-optimeret, som blogging er. En af mulighederne er at lave et website til din podcast. Her kan du skrive en blog omkring emnet, du har valgt at tage op i en podcastepisode.
 
Men det behøver jo ikke være enten eller, og podcasting går ofte hånd i hånd med andre medier. Du kan sagtens genbruge indhold på andre kanaler i dit marketing mix. Faktisk kan din podcast ikke stå alene og du er nødt til at promovere den på f.eks. din hjemmeside og sociale medier.
 
(Update august 2022: Google arbejder på at auto-transskribere podcasts, hvilket vil sige, at du en skønne dag kan søge på lyd på lige fod med det skriftlige)
 

Vi bruger mere tid på en podcast

I gennemsnit bruger vi 37 sekunder på en blog, mens nye undersøgelser fra Edison Research viser at 80% lytter til det meste eller til det hele af en podcastepisode. Dette giver dig muligheden for at nørde rigtig meget med et bestemt emne indenfor dit felt eller branche. 
 

Podcasting er kvalitetstid

Lytterne kan jo ikke lytte til flere podcasts samtidig, så der er kun dig og lytteren. Det er altså kvalitetstid med dine potentielle kunder. Fordi du har mere tid sammen med lytteren, kan du være grundigere og gå mere i dybden med jeres fælles passion omkring podcastens emne.
 
Derfor er podcasting et perfekt medie til at forklare emner i detaljen. Men det betyder også, at der er hård kamp om lytterne, så det kræver at du mestrer storytelling og værtsrollen.
 

Inviter de førende i branchen indenfor

Der er flere muligheder for at netværke gennem blogging, men mulighederne er større gennem podcasting. Podcasting giver dig som sagt en unik chance for at tale med førende eksperter eller ledere indenfor dit felt, som dit netværk vil elske dig for, at du deler med dem.
 
Gennem mit tidligere lille hjertebarn; Ledelse Gennemtænkt har jeg haft samtaler med Stine Bosse, Imran Rashid, Bastian Overgaard eller Mikael Kamber, men også direktører og andre førende eksperter indenfor deres felt. Det har udviklet mig mere som leder og person end noget andet kursus og uddannelse har gjort at tale med de inspirerende mennesker.
 

Podcast fortæller de gode historier

Lav din egen podcast og fortæl de gode historier, så du øger tilliden til jeres brand. 20% af danske virksomheder arbejder på 17 verdensmål, men hvor mange fortæller historien om, hvordan de bidrager til en bedre verden? Podcasting er et fantastisk medie til storytelling, især om emner der kræver en dybere gennemgang.
 
Det gælder især når jeres målgruppe er de unge mellem 15-30 år, som er den gruppe hvor podcasting mediet vinder mest frem. Netop de unge har et helt andet forhold til video og lyd, og derfor kan podcasting bare meget mere end lange blogindlæg. Men som jeg har været inde på, kan du f.eks. bruge dine podcast afsnit til at skrive blogindlæg og meget andet. Så faktisk behøver du slet ikke at skulle vælge det ene eller det andet, men kan sagtens bruge blogindlæg og podcasts i relation til hinanden!
 

Del på

Skal jeg hjælpe dig med din podcast?

jakob linneberg

Jakob Sloth Linneberg

Fuldtids podcaster

Relateret blogs

Tiltræk kunderne, og styrk jeres brand med en podcast

Vil du læse mere om, hvordan en podcast kan løfte din forretning? Samt få flere fakta om, hvor effektivt et marketingværktøj en podcast er? Så hent den gratis guide til, hvordan dit firma får succes med podcasting.

Få svar på:

  • Hvorfor er podcasting blevet så populært
  • Hvorfor podcasting virker så effektivt
  • Hvor mange, der lytter til podcast herhjemme

Få en plan til:

  • Hvordan du kommer i gang med podcasting
  • Hvordan du tiltrækker og fastholder lytterne
  • Hvordan du bruger podcasts i markedsføringen
whiterpaper podcast

Få alt at vide om podcasting!

jakob sloth linneberg

Vil du have hjælp med din næste podcast?

Få skabt en podcast der tiltrækker lyttere

BOOK 30 MIN. UFORPLIGTENDE SPARRING