Podcast musik: Guide til royaltyfri musik

Podcast musik skaber stemning og genkendelighed i din podcasts begyndelse, undervejs og i slutningen. Læs også om rettigheder og musikservices.

Podcast musik

De første 30 sekunder af din podcast, er utroligt vigtige til at fange lytterens opmærksomhed, og overbevise dem om at lytte videre. En stor del af denne podcast intro er dit speak, men musikken du bruger i baggrunden har også en stor effekt, i at opbygge den rigtige stemning.

Denne podcast musik kaldes en “jingle”, og er en genkendelig lydbid i baggrunden. Tricket er som sagt at finde en jingle, der rammer den stemning du ønsker at skabe – og opnå et match mellem jinglen og din stemme. Samtidig skal din jingle være unik, og ikke bruges i andre podcasts, så det “bliver lyden af dig” lytterne hører.

Dit valg af musik skal jo passe til din podcasts brand – og med det mener jeg at tingene skal hænge sammen. Hvis din podcast er omkring et positivt emne, passer et opløftende stykke musik godt, mens mere dæmpede toner selvfølgelig passer bedre til seriøse emner. Musikken skal altså understøtte din podcast, fremfor at forstyrre den.

Det leder lidt videre til spørgsmålet om lydeffekter. Ja, du kan godt bruge lydeffekter i din podcast, men kun hvis det passer til din stil. Mange podcasts bruger lydeffekter, mens andre helt undlader dem. Igen handler det om at ramme den rigtige stemning, og ikke bare tilføje effekter, blot for effekternes skyld.

Musik i din podcast

Podcast jingles er altså meget populært i begyndelsen af din podcast, men du kan sagtens bruge musik i løbet af episoden. Denne baggrundsmusik hjælper med at holde din ønskede stemning, skabe overgange imellem emnerne og understøtte din podcasts brand. Sidst kan du også bruge podcast musik i din outro, når du runder podcasten af i slutningen af episoden.

Du har altså brug for noget musik i din podcast, og udfordringen er derfor at finde et stykke passende podcast musik af høj kvalitet – og uden at det koster alverden. Det kan du blandt andet gøre ved at købe rettighederne på f.eks. Soundstripe eller hos Epidemic Sounds, som jeg begge gennemgår kort nedenfor.

Podcast musik services

Soundstripe har i øjeblikket over 6.000 royaltyfrie sange i deres bibliotek, og er målrettet mod podcastere og videoproducenter, med både video, musik og lydeffekter i “radiokvalitet”, som de selv kalder det. Et abonnement koster ca. 200 kr. per måned, og så skal du aldrig bekymre dig om ophavsret til dine musikstykker.

Epidemic Sounds giver dig ubegrænset adgang til 35.000 sange og 90.000 lydeffekter, i et månedsabonnement på ca. 85-321 kr. alt efter om du vælger personlig eller erhvervsmæssig brug. Hvis du er freelancer, selvstændig eller ejer en mindre virksomhed, bør du altså vælge deres “Commercial” abonnement.

Musik og rettigheder

Der er mange myter om musik og rettigheder, som er relevante for dig, der laver din egen podcast. Først og fremmest er det ligegyldigt om du tjener penge på din podcast eller ej, du skal altid overholde ophavsretten på musikken du bruger. Det er også ligegyldigt, hvor langt musikstykket er, og om du henviser til kunstneren. Ophavsret er ophavsret.

Når du vælger din underlægningsmusik til din podcast, og særligt i din jingle i starten af episoden, er det derfor en god idé at vælge royaltyfri musik. Du har sikkert hørt ordet før men hvad er royaltyfri musik egentlig? Kort sagt er royaltyfri musik en måde at beskytte dig imod kedelige juridiske udfordringer.

Du får nemlig rettigheden til at bruge musikstykket, ofte ubegrænset, mens kunstneren bag beholder selve ophavsretten. Det er selvfølgelig muligt at finde musik helt uden ophavsret, gennem Creative Commons, men selv her er det ofte nødvendigt at give kredit til kunstneren bag.

Del på

Skal jeg hjælpe dig med din podcast?

jakob linneberg

Jakob Sloth Linneberg

Fuldtids podcaster

Relateret blogs

Tiltræk kunderne, og styrk jeres brand med en podcast

Vil du læse mere om, hvordan en podcast kan løfte din forretning? Samt få flere fakta om, hvor effektivt et marketingværktøj en podcast er? Så hent den gratis guide til, hvordan dit firma får succes med podcasting.

Få svar på:

  • Hvorfor er podcasting blevet så populært
  • Hvorfor podcasting virker så effektivt
  • Hvor mange, der lytter til podcast herhjemme

Få en plan til:

  • Hvordan du kommer i gang med podcasting
  • Hvordan du tiltrækker og fastholder lytterne
  • Hvordan du bruger podcasts i markedsføringen
whiterpaper podcast

Få alt at vide om podcasting!

jakob sloth linneberg

Vil du have hjælp med din næste podcast?

Få skabt en podcast der tiltrækker lyttere

BOOK 30 MIN. UFORPLIGTENDE SPARRING