Podcast platform – hvilken skal du vælge?

Podcast platform? Få en tjekliste til valget af podcast platform, og 7 populære platforme til en hver smag – fra podcastbegynder til professionel.

Hvad er en podcast platform?

Hvor finder man podcasts? Dine lyttere finder din podcast på en podcast platform. En podcast platform, også kaldet en podcast host, er en onlineservice som opbevarer og udgiver din podcast. Teknisk set sker det gennem et RSS-feed, som alle de forskellige platforme benytter. Der er dog stor forskel på de forskellige platforme, så nedenfor har jeg lavet en tjekliste, så du vælger den rigtige fra starten.

Grunden til, at du skal have en podcast platform er, at hver gang du opretter en ny episode, fortæller platformen selv Apple Podcasts og Spotify om nye episoder, gennem et RSS feed. Platformen kan også give masser af interessant statistik om dine lytteres geografiske placering, og den enhed de lytter fra. Gennem denne statistik på selve episoden kan du også få et indblik i deres demografi; altså køn, alder og lignende information.

Men vent. Kan jeg ikke bare selv hoste min podcast? Jo, i princippet, men kravene til din egen platform er så tårnhøje, at det ikke kan klares med en billig hosting, ligesom din hjemmeside. Lyden i din podcast fylder nemlig utrolig meget, og det kræver en masse data, når lytterne vil lytte med. Derfor er de fleste podcast platforme meget fokuserede på denne lagerplads til data og mængden af data, som sendes frem og tilbage (bandwidth).

De fleste platforme har derfor opdelt deres services i forskellige prispakker, hvor den største forskel netop er mængden af data. Derudover er der også ofte forskel på din adgang til statistik, men i sidste ende er data kongen.

Men lad os kigge nærmere på, hvad du skal holde øje med gennem en tjekliste.

Tjekliste til valg af podcast platform

Analyse

Langt de fleste platforme tilbyder en form for analyse-værktøj, hvor du kan få statistik om din podcast. Men der er stor forskel på mængden af statistik, og ofte er der også forskel på adgangen indenfor platformens forskellige abonnementer.

Lagerplads & Bandwidth

Din platform sætter en begrænsning på, hvor store mængder data du har til rådighed gennem to ting; lagerplads og bandwidth. Lagerplads beregnes ofte i antal timers lyd, mens bandwidth er mængden af data der uploades af dig og downloades af lytterne.

Integration

Mange platforme tilbyder smarte værktøjer til at integrere din podcast på hjemmesiden eller sociale medier, f.eks. i form af et WordPress plugin, der indlejrer podcasten direkte på hjemmesiden.

Brugervenlighed

Smarte funktioner er ikke nok, hvis brugervenligheden halter. Det er derfor altid en god idé at undersøge platformen inden du køber, f.eks. gennem billeder/video af platformen eller en gratis prøveperiode.

Pris

Prisen er selvfølgelig en kæmpe faktor i dit valg af platform. Og her er det særligt lagerplads og bandwidth som er afgørende i sammenligningen mellem de forskellige platforme, og de forskellige abonnementer hos hver podcast platform.

Hvor hører man podcast – 7 populære platforme til enhver smag

Det er jo en smagssag, hvor man lytter til podcast, og hvilken podcast platform du foretrækker – og også meget forskelligt, hvad du vægter af funktioner. Men antallet af platforme er utrolig stort, så her følger et overblik over 7 populære platforme, og hvem de anbefales til.

Blubrry er en smart integration med WordPress-plugin, og henvender sig derfor til WordPress-brugere.

Buzzsprout er en gennemført platform, med mange smarte funktioner, der giver en god allround oplevelse til de fleste podcastejere.

Captivate er en super brugervenlig platform, til dig der sætter pris på lækkert design af din platform og afspilleren.

Libsyn er en af de første og største podcast platforme på markedet, og så endda til en billig pris.

PodBean er en god platform til begyndere, med en gratis Basic-plan som inkluderer 5 timers lyd.

Soundcloud er endnu en solid podcast platform med sociale funktioner og adgang til et stort fællesskab.

Spreaker er 360 graders løsningen til podcasting optagelse, hosting og nye lyttere.

Del på

Skal jeg hjælpe dig med din podcast?

jakob linneberg

Jakob Sloth Linneberg

Fuldtids podcaster

Relateret blogs

Tiltræk kunderne, og styrk jeres brand med en podcast

Vil du læse mere om, hvordan en podcast kan løfte din forretning? Samt få flere fakta om, hvor effektivt et marketingværktøj en podcast er? Så hent den gratis guide til, hvordan dit firma får succes med podcasting.

Få svar på:

  • Hvorfor er podcasting blevet så populært
  • Hvorfor podcasting virker så effektivt
  • Hvor mange, der lytter til podcast herhjemme

Få en plan til:

  • Hvordan du kommer i gang med podcasting
  • Hvordan du tiltrækker og fastholder lytterne
  • Hvordan du bruger podcasts i markedsføringen
whiterpaper podcast

Få alt at vide om podcasting!

jakob sloth linneberg

Vil du have hjælp med din næste podcast?

Få skabt en podcast der tiltrækker lyttere

BOOK 30 MIN. UFORPLIGTENDE SPARRING